haavikko

Helsingin Sanomat edistää pseudotieteellistä hoitoa

  • Helsingin Sanomat edistää pseudotieteellistä hoitoa

Helsingin Sanomat kertoo artikkelissaan [1] DNRS-menetelmästä, jolla Suomessakin hoidetaan mm. homeoireista kärsiviä. DNRS-menetelmä onkin todellinen ihme. Se parantaa astman, tinnituksen, borrelioosin, paniikkihäiriön, masennuksen, allergiat, rytmihäiriöt, kroonisen kivun, syömishäiriöt, OCD-oireet, ihottumat, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, estää bakteerien liikakasvua, ja vielä paljon muuta! Menetelmän myyjät lupaavat netissä näin joten sen täytyy olla totta. [linkki 2] Nyt äkkiä joku kertomaan Antti Rinteelle että sote-uudistus meni uusiksi koska kanadalainen hieroja on tehnyt seitsemän DVD:n sarjan joka parantaa suomalaisten kansantaudit. Nettitilauksen hinta on vain 230 euroa joka ei jää Hesarilta kertomatta.

DNRS-menetelmästä ei ole julkaistu yhtään tieteellistä tutkimusta, kuten lukija tässä vaiheessa saattoi ehkä jo arvata. Nettisivujen "Research" linkistä pääsee tosin lahjoittamaan rahaa tutkimusta varten.

Millaisella asiantuntemuksella DNRS-menetelmää kehitetään? Menetelmän kehittäjän Annie Hopperin tiimi esitellään nettisivuilla. Kenelläkään ei ole lääketieteen, neurotieteiden, biologian tai terveydenhuollon alan tutkintoa. Sen sijaan tiimistä löytyy mm. 25 vuotta kokemusta tv-bisneksestä, "adult educator and group facilitator for over 20 years", "B.A. in Human and Social Development", "councellor and school administrator" ja "M.A in Spanish". [linkki 3]

Miksi Hesarin toimittaja on sortunut edistämään DVD:n katseluun perustuvaa itsehoitomenetelmää?
Pelkästään vierailu DNRS:n omilla nettisivuilla olisi pitänyt soittaa kelloja. Ehkä toimittaja olisi voinut selvittää mitä tutkimusta DNRS-menetelmästä on tehty, ja kysyä asiaa tuntevilta lääkäreiltä, voiko astman ja tinnituksen parantaa DVD:tä katsomalla.

Suomalaisena asiantuntijana on haastateltu THL:n Markku Sainiota, joka on jo vuosien ajan ollut sitä mieltä että home- ja ympäristöherkkyydessä on kyse psykosomaattisesta oirelusta. Sainio on useissa yhteyksissä kehunut ja suositellut DNRS:n käyttöä. Sainiota ja Hopperia on mm. haastateltu lääkärilehden artikkeliin [4], jossa Hopperia kutsutaan "kokemusasiantuntijaksi".

Hyväntahtoinen selitys Sainion toiminnalle voisi olla sama kuin homeopatian roolille Saksan terveydenhoidossa: ajatellaan että jos potilasta ei kerran pystytä muuten auttamaan, niin kokeillaan vaikuttaisiko plasebo. En tosin ymmärrä miksi vakavasti oireilevan potilaan pitäisi maksaa plasebosta yli 200 euroa. Pahantahtoisia selityksiä Sainion toiminnalle löytyy netistä runsaasti.

 

[1] https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006126517.html, "Homeoirehdinnan ja ärtyneen suolen oireyhtymän taustalla on sama mekanismi: Näin toimii menetelmä, joka lupaa korjata hermoston häiriötilaa"

[2] https://retrainingthebrain.com/what-we-treat/ (Jos DNRS:n myyjiltä kysyy asiasta, he vetäytyvät sanamuotojen taakse ja sanovat että parannusta vaivoihin ei luvata. Käytännössä DNRS:ää myydään juuri näillä lupauksilla, kuten Hesarinkin otsikossa näkyy. Hoitokohteiden lista on muuttunut, esimerkiksi vielä vuonna 2017 luvattiin DNRS:stä apua myös parkinsonin tautiin - nyt tämä on poistettu ilman selitystä.)

[3] https://retrainingthebrain.com/meet-the-dnrs-team/

[4] Lääkärilehti 20/2018 vsk 73 s. 1274, https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/rdquo-ymparistoherkkyyd...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän HilkkaLiisaNivukoski kuva
Hilkka Nivukoski

Olen toiminut jo vuodesta 2002 homesairaiden vertaisohjaajaana. Olen saanut siihen koulutuksen ja olen myös koulutettu kokemusasiantuntija. Tiedän myös omasta kokemuksestani, että ainoa keino parantua on pysyä poissa homepaikoista. Tietenkin tulehdusvaiheet on hoidettava kortisonikuurin ja antibioottien avulla. Viime syksynä sain elämäni ensimmäisen keuhkokuumeen, kun en voinut vältellä homeita: lentokoneessa matkalla Kroatiasta Suomeen, lähelläni istui hometalon hajuisia ihmisiä. Seuraavana yönä aloin yskiä verensekaista paksua keltaista limaa. Kahden peräkkäisen antibioottikuurin ja kortisonikuurin jälkeenkään en parantunut. CRP huiteli jo sadan paikkeilla ja yskitti ja ahdisti. Päivystyksessä sain kolmatta antibioottia suoraan suonensisäisesti sekä spiralla avaavaa lääkettä. Sain antibioottikuurin ja kortisonikuurin reseptit ja tuo kolmas antibioottikuuri vihdoin tepsi. Minulla ei ollut lapsena ja 38 vuotiaaksi asti mitään allergioita. Homesairaus tuli työpaikalta, homeisesta OYS:sta, joka vähitellen puretaan kokonaan. Uuden sairaalan perustuksia jo kaivetaan. Olen yksi niistä harvinaisista sairastuneista, jotka ovat saaneet ammattitautidiagnoosin. Verikokeissa näkyy IgE+++ Streptomyces albus, eli kansankielellä "sädesieni" eli allergia aktinobakteerille. TTL (Työterveyslaitos) teki minulle altistuskokeet, joihin heillä ei edes ollut eettisen toimikunnan lupaa. Toki on sama, hengitinkö työpaikan vai TTL:n homeita. Sama vaikutus ja tulin erittäin sairaaksi niistä TTL:n tutkimuksistakin. Toipuminen kesti monta kuukautta.
Käypä hoito -suositus pitää saattaa ajantasalle. Professorit, dosentit ja lääkärit saavat jo lopettaa valehtelun. Hyväveliverkostot on paljastettava.
Onneksi löytyy vielä rehellisiäkin lääkäreitä. Ei se allerginen alveoliitti ole mihinkään kadonnut. Se voi edelleen tulla hometaloissa. Samat lääkärit, jotka tekivät Majvik 2 -suosituksen ja siinä kerrottiin allergisesta alveoliitista, niin nyt samat lääkärit kieltävät sen olemassaolon. Yhden professorin vaimo teki aiheesta väitöskirjan ja "mies ei enää muista", vaikka oli itse tekemässä myös Majvik 2 -suositusta. Hän luennoi: "Joillekin ihmisille tulee lieviä ohimeneviä oireita ja joillekin astma. Astma pysyy hyvässä tasapainossa lääkityksellä". Kysyin häneltä sähköpostilla, miksi hän valehtelee. Hän vastasi lyhyesti: "Enhän minä valehtele". No ilmeisesti hänelle ja muutamille muille vanhoille professoreille on sitten tullut dementia, kun he eivät muista omia tai vaimonsa väitöskirjoja. He vain kumoavat tutkimukset ilman uusia tutkimuksia.
Tieteelliset tutkimukset voidaan toistaa ja tulos on aina sama!

Toimituksen poiminnat